Valmistujaiskuvauksesta

Kuvaus studiossa vai miljöössä? Siinäpä kysymys, jota yritän tässä tekstissä hieman avata kertomalla näiden kuvausten eroista.

Studiossa kuvausolosuhteet ovat aina parhaimmat ja ihanteellisimmat, kun valoilla saadaan luotua juuri sellainen tunnelma mikä milloinkin halutaan. Miljöössä taas ollaan vallitsevien valojen armoilla, mutta voidaan tarvittaessa tuoda hieman lisävaloa mukaan.

Suomen kesäsäässä voi paistaa aurinko tai olla pilvistä, sataa vettä, rakeita tai jopa lunta, joten ulkokuvauksille pitää tehdä myös varasuunnitelma. Monesti se onnistuu helposti niin, että tarvittaessa siirrytään sateensuojaan terassille, katoksiin tai sisämiljööseen. Tämä onkin hyvä ottaa huomioon kuvauspaikkaa mietittäessä. Miljöössä saa hienoja ja persoonallisia kuvia, kun kuvauspaikkana on kuvattavalle tärkeä maisema tai ympäristö, ja lisäksi tunnelmaan voidaan vaikuttaa käyttämällä taustana vettä, metsää, rakennuksia, puutarhoja, urheilukenttiä/halleja ja vaikka mitä! Studiossa taas voidaan kuvata monipuolisemmin eri kuvaus- ja valaisutyyleillä, ja näin saadaan myös monenlaisia lopputuloksia, kuten näyttäviä editorial-kuvia, klassisia muotokuvia, rock-henkisiä tai vaikka raikkaita ja mainosmaisia kuvia. Studiokuvauksiin voi tuoda mukaan esimerkiksi harrastuksia, kuten luistimia, mailoja, uimalakkia ja -laseja tai mitä vain itselle tärkeitä asioita keksiikin.

Olipa kyse sitten miljöö- tai studiokuvauksesta, perinteisemmät pönötyskuvat ovat ehkä jääneet vähemmälle. Kuvissa halutaan tuoda yhä enemmän esiin kuvattavan persoonaa. Lemmikkieläimet ovat myös yleistyneet valmistujaiskuvissa, kun kissoja, koiria, marsuja, kaneja ja jopa käärmeitä on otettu mukaan kuviin. Otan kuvattavasta aina lähi-, puolivartalo- ja kokovartalokuvia. Lähikuvat ovat intensiivisiä ja tunnelmaltaan hyvin erityyppisiä verrattuna kokovartalokuviin. Lähikuvilla voi hyvin korostaa tiettyjä asioita, kuten silmiä, koruja tai vaikka kampausta. Kokovartalokuvissa taas kaunis puku pääsee hienosti esiin. Puolivartalokuvat taas ovat edellisten välimuoto ja toimivat useissa tilanteissa todella hyvin. Tietysti myös ilmeet ja kuvakulmat luovat osan kuvan tunnelmaa.

Kuvien kovedokset ovat aina raakaversioita, ja niistä valittuihin kuviin tehdään kuvankäsittely, eli värisävyt, kontrastit ja rajaukset tarkistetaan. Peruskuvankäsittelyyn kuuluu myös ihon epätasaisuuksien korjaus, mutta ihoa on kuitenkin hyvä puuteroida ennen kuvausta.

Koevedokset toimitetaan sähköisesti, jolloin saat linkin kuviisi ja voit rauhassa katsella ja valita niistä mieluisimmat otokset.

Aika kuvaukseen ja siihen kuuluvaan kuvauspalaveriin on on hyvä varata ajoissa.

Lakkiaispäivä on valokuvaajille se kiireisin päivä, ja siksi miljöökuvaukset kannattaakin ottaa joko jo ennen varsinaista juhlapäivää tai sen jälkeen.

Tervetuloa kuvattavaksi!